14 Aralık 2012 Cuma

DÜŞÜK RİSKİ OLANLAR DİKKAT!

TÜRK Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin (TJOD) Araştırma Ödülü’nün sahibi, gebelerde düşük tehlikesini önlemeye yönelik çalışmaları ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mert Kazandı başkanlığında Uzm. Dr. Volkan Turan, Yrd. Doç. Dr. Buket Kosova, Uzm. Dr. Nur Selvi ve Araştırma Görevlisi Burçin Kaymaz’dan oluşan ekip oldu. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da TJOD tarafından düzenlenen 9. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde büyük ödül, “Omega-3 Yağ Asitlerinin Anne ve Bebek Üzerine Etkileri” adlı araştırmaya verildi.




Prof.Dr. Kazandı şunları söyledi:

"Fetus (anne karnındaki bebek) ve yeni doğanlar, gebe kadınlarla, süt veren annelerin bu konuda uyarılması gerekiyor." Acrylamidin suda yüksek oranda çözündüğünü, fetus ve bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının yetişkinlere oranla daha fazla olması yüzünden daha yüksek riske sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Kazandı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fetus ve yeni doğanlarda kan beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az gelişmiştir. Bu yüzden geçiş kolay olur, olumsuz etkiler. Sakat doğumlara yol açabilir.Gebeliğin 20'inci haftasından önce meydana gelen vajinal kanamalar ciddi düşük tehdidi oluşturuyor. Düşükler gebelikte en sık görülen sorundur. Çocuk isteyen çiftlerde gebeliğin düşük ile sonlanması ciddi psikolojik sorunlara neden olmakta, aileleri strese sokmaktadır. 20'inci haftadan önceki tüm gebeliklerin yüzde 20'sinde az ya da çok kanama görülmektedir. Bu olguların yüzde 50'sinde gebelik düşük ile sonuçlanırken, geri kalan yüzde 50'sinde ise normal devam etmektedir. Erken gebelik döneminde vajinal kanama görülmesi durumunda en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden birisi progesteron hormonu verilmesidir. Ancak, bu tedavi yaklaşımının nedeni belli olmayan düşük tehditlerindeki etki mekanizması henüz aydınlatılabilmiş değildir. Vücutta üretilmediği için dışarıdan alınması gereken omega-3 yağ asitleri son yıllarda tıp çevreleri daha fazla ilgi göstermeye başlamıştır ve bu maddenin her geçen gün farklı bir olumlu etkisi ortaya çıkmaktadır. Düşüklerin sebeplerine ve önlenmesine yönelik omega-3 kullanılımına yönelik bu araştırmamızın ödül kazanması motivasyonumuzu olumlu etkiledi. Proje düşüklerin önlenmesinde önemli katkılar sağlayacak. "

7 yorum:

  1. 5 aylık hamileyim. daha önce 3 kez düşük yaptım. umutsuzluğa kapılmıştım ta ki Prof. Dr. Mert KAZANDI İLE tanışana kadar. sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmekteyim her şey için çok teşekkür ediyorum. Evrim AVCI

    YanıtlaSil
  2. 6 aylık hamileyim. Takiplerim için Prof.Dr. Mert beye gidiyorum. Daha önce 1 kez düşük yapmıştım, tavsiye üzerine girdim. Kendisinin Londra'da eğitim gördüğünü öğrendim. Muayene ücreti 200 TL. Herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  3. 3 aylık hamileyim. Milas'tan ismini duyduğum Mert Bey'e kontrole geliyorum. Her hastasını en az yarım saat muayene eden, çok dikkatli ve iyi niyetli bir doktor. Herkese tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Yeni evlendim. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Yurtdışında eğitim gördüğünü öğrendiğim Mert Bey'e tavsiye üzerine gittim. Güleryüz, ilgi ve şevkatle yaklaşımından memnun kaldım.

    YanıtlaSil
  5. İki kez düşük yaptım. Doktoruma neden düşük yaptığımı ve ne yapmam gerektiğini sormama rağmen tatmin edici yanıtlar alamadım. Araştırınca bu konuda ödül almış, işini bilen ve insana değer veren Mert Bey ile karşılaştım. Sorularıma cevap aldım, tatmin oldum. Boşuna "İşi bilene verin" denmemiş. Herkese tavsiye ediyorum. Kendisine de çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Yumurtlama problemim sebebiyle yıllardır çocuk sahibi olamıyordum. Gitmediğimiz doktor, çalmadığımız kapı kalmadı. Bu hafta Mert beyin tedavisi ile gebe kaldığımı öğrendim. Ne desem ne söylesem az. Benim durumumdakilere ışık olması sebebiyle paylaşıyorum ve sonuna kadar herkese tavsiye ediyorum. Sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. İkiz gebeliğim vardı. Gittiğim kadın doğumcu ve ben de konuyu bilmediğimden riskli gebelikler üzerine özel ihtisası yani perinatoloji eğitimi olmadığından ve bunu bana aktarmadığından çocuklardan erkek olanı gelişme geriliğine girmiş, fark etmedi. Sonra da panikleyip beni Mert Bey'e gönderdi. Sayesinde iki çocuğum da şu an sağ ve sağlıklı. Tüm gebelere önerim bu işin başında Mert Bey gibi bir uzmana gitmeleri. Doktorumun vizitesi onlardan ucuz, ama bilgisi ve insanlığı onların kat kat üstünde. Ben piştim siz yanmayın!

    YanıtlaSil