13 Aralık 2012 Perşembe

Kızarmış Patates Hamilelere ve Bebeklere Zararlı!




Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Mert Kazandı, patatesin 140 dereceyi aşan sıcaklıkta kızartılması halinde içinde bulunan ‘Acrylamide' adlı kimyasal maddenin kanserojen özellik kazandığını söyledi.

                                     


Bu şekilde pişirilmiş patatesin herkes için riskli olduğunu belirten Doç.Dr. Kazandı, “Özellikle gebelerin, emziren annelerin hem kendi hem de bebeklerin sağlığı için büyük tehlike, fast- food gıdalardan uzak dursunlar” dedi.

Doç.Dr. Kazandı, ‘Acrylamid’ konusundaki ilk küresel uyarının 2002 yılı Nisan ayında İsviçreli bilim adamlarınca yapıldığını hatırlattı. Doç.Dr. Mert Kazandı, İsviçreli araştırmacıların kızartılmış ve fırında pişirilmiş gıdalarda, özellikle de patates cipsi ve kızarmış parmak patateslerde ‘Acrylamid’ bulunduğu açıklamalarının ilgi çektiğini, önce kuşkuyla karşılandığını hatırlattı. Doç.Dr. Kazandı, şöyle devam etti:


“Daha sonra çeşitli ülkelerden bilim adamları da benzer sonuçları ortaya koydu. Yüksey düzeyde ‘Acrylamide'nin sıçanlarda kansere sebep olduğu saptandı. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) patates ve patates püresindeki Acrylamid konsantrasyonunu azaltmak için plan açıkladı.


Dünyada son birkaç yılda ‘Acryalmide’ ile ilgili sağlık yönetimi önemli konu oldu. Alman ve ABD'li bilim adamları gebe kadınlarda ve süt veren annelerde, kansere sebep olabilen bir kimyasal madde olan ‘Acrylamide’ içeren gıdaların kısıtlanması ya da kesilmesini önerdi. Günümüzde ‘Acrylamid’ oranı yüksek yiyecekler; ısıtılmış gıdalar, özellikle patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patates ve filtre kahve sayılabilir.”


Doç.Dr. Kazandı, bu konu hakkında Türk insanının yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkat çekti. Doç.Dr. Kazandı, fetus (anne karnındaki bebek) ve yeni doğanların ‘Acrylamidin’ potansiyel zararlı etkilerine karşı özellikle hassas olduğu için gebe kadınlarla süt veren annelerin bu konuda uyarılması gerektiğini kaydetti. Acrylamidin suda yüksek oranda çözündüğünü, fetüs ve bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının yetişkinlere oranla daha fazla olması yüzünden daha yüksek riske sahip olduğunu belirten Doç.Dr. Kazandı, “Fetüs ve yeni doğanlarda kan-beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az gelişmiştir. Bu yüzden geçiş kolay olur, olumsuz etkiler. Sakat doğumlara yol açabilir.”


Doç.Dr. Mert Kazandı, ‘Acrylamidin’ 140 derecede oluşmaya başladığını, 180 derecede ise, kanserojen etkiye sahip olduğunun kanıtlandığını vurgularken, gebe ve süt veren annelerin hangi koşullarda pişirildiği bilmedikleri patates cipsi, parmak patates yememesini istedi. Kazandı sözlerini şöyle tamamladı:


“Gebelerin Acrylamide tüketiminin günde 20 mikrogramdan fazla olmaması gerekiyor. Bu da 10 gram patates cipsine denk geliyor. Acrylamide nöro-toksik bir madde. Bebeklerin zihinsel (motor-mental) gelişiminde zararlı etkilere yol açabilir, yine insanda kansere sebep olabileceğine inanılıyor. Yapılan hayvan deneylerinde Acrylamidin karserojen olduğuna ait yeterli delil var. Ancak, insan üzerinde çalışılamıyor. Gebe kadınların vücudundaki ve süt veren annelerin sütlerindeki Acrylamidin'i ölçmek için kütle spektrometresi kullanılıyor.


Genel görüş gebelerdeki bu maddenin yüzde 10-50'sinin kan yoluyla plasentadan fetusa geçtiği. Testler sütte 1 litrede 18.8 mikrogram Acrylamide olduğunu ve yeni doğan bebeğin günde ortalama yarım litre süt içmesi ile yaklaşık 10 mikrogram Acrylamide tükettiğini gösteriyor. Kızartılmadan pişirilen ya da kaynatılarak yenen patates, gebe ya da süt veren anneler tarafından sağlıklı. 140 derece ve altında kızartılmış patates çok az miktarda Acrylamide içerir ve besin olarak güvenli kabul edilebilir. Sadece yüksek sıcaklıklarda kızartılan patates veya patates cipslerinin aşırı tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu kapsamda fast-food gıda tüketimine de dikkat edilmelidir. Eğer gebeler aş erer ya da lohusaların canı kızarmış patates isterse, evlerinde düşük sıcaklıkta kızartıp yiyebilirler.”

4 yorum:

  1. Cips reklamı yapan büyük sermaye şirketleri bunlara kulak verir ve tedbir alırlarsa çok şaşırırım! Bilimsel uyarılarından ötürü doktor beyi kutlarım. Bu insanlar olduğu sürece bu memleketin sırtı yere gelmez. Helal olsun emeği geçenlere..

    YanıtlaSil
  2. McDonald's la Burger King'le patates kızartması satan fast-food gıda zincirleri "Çok para kazanalım" derken çocukları sakat bırakıyormuş. Öğrenmiş olduk. Gerçi Japonya'ya atom bombası atan millet bunu yapmış çok mu!

    YanıtlaSil
  3. Bebeğim için amniyosentez istenmişti. Adana'da işlem sonrasında annenin ve bebeğin öldüğünü gazeteden okudum. Bu işlemi yapan kadın doğumcuların perinatolog olduğunu internetten öğrendim. Amniyosentezi Mert Bey'e yaptrırdım, tavsiye ediyorum..

    YanıtlaSil
  4. Hızlı yaşam, hızlı yemek, büyük kazanç peşinde koşan kapitalist dünya düzeni burada da karşımıza çıktı. Bilimsel kültürü olan doktorlarımız sayesinde doğru ve yerinde bilgi sahibi olduğum için kendisini tebrik eder, işi ticarete döken meslektaşlarına örnek olmasını umut ederim.

    YanıtlaSil